Bagaimana nak tahu berita palsu.

@Bagaimana nak tahu berita palsu.

1. Gerak hati.

Apabila menerima sesuatu berita, naluri, gerak hati atau instinct kita atau panca indera kita yang ke 6 atau Sixth Sense kita dapat menghidunya. Kita ambil contoh Beras palsu. Adakah logik plastik boleh ditukar menjadi makanan? Bukan-makanan tidak boleh ditukar menjadi makanan. Hanya makanan boleh ditukar menjadi makanan. Kemungkinan plastik boleh ditukar menjadi makanan mainanan (Toys).
2. Sumber.

Dari mana sumber berita itu diterima. Adakah ianya dari circulation atau copy n paste atau dari sumber internet yg sahih seperti disertakan URL seperti yg saya selalu gunakan. URL juga kalau boleh yg dimulai dgn https: dan bukannya http: https: adalah sumber internet secured selalu disertakan dengan mangga kunci. Kalau dari blogspot pula boleh dipertikaikan kerana ianya datang dari individu.

3. Mr Google.

Ini yg selalu saya gunakan. Carian atau Search menggunakan teknik yg mudah. Contoh utk membuat carian ‘Beras Faiza Palsu’. Taipkan perkataan ‘beras faiza palsu’ dalam Internet Explorer Address Bar atau Google Search dan enter search. Kalau nak lebih tepat lagi tambah perkataan spt hadis, quran, status, dll. Kalau nakkan dlm bentuk dokumen tambah pdf, doc, xls, ppt, research, paper, dll.

Selamat Mencuba. Kalau yg dah pandai tu bukan nak mengajar pula.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s